Magento 2 migracija – Zakaj je potrebno migrirati na Magento 2

POVZETEK

Magento 2 ni samo nadgradnja stare verzije. To je popolnoma nova platforma, ki sledi digitalnim trendom je zgrajena z mislijo o prihodnosti digitalnega sveta. Čedalje več lastnikov Magento 1.9 trgovin razmišlja o migraciji, medtem ko jih je precej migracijo že izvedlo.

Preberite več o tem, zakaj priporočamo migracijo.

Uvod

Podpora za Magento 1.9 se z junijem 2020 ukinja in s tem bo nadgradnja na Magento 2 postala obvezna, če želite, da bo vaša trgovina posodobljena in varna.

V primeru, da želite ostati na Magento 1.9, boste sami odgovorni za posodabljanje tega sistema.

Magento 1.9 bo nadomestila verzija Magento 2, ki je izšla že leta 2015 in prinaša veliko izboljšav. Prve verzije so seveda prinesle s seboj tudi nekaj težav, toda sedaj, po petih letih je platforma Magento 2 postala zelo izpopolnjena in vsestransko uporabna platforma, katero zelo priporočamo našim strankam.

Magento 2 ni samo nadgradnja stare verzije. To je popolnoma nova platforma, ki sledi digitalnim trendom je zgrajena z mislijo o prihodnosti digitalnega sveta. Že od samega začetka vsebuje moderno arhitekturo, kodo in bazo podatkov

Kakšne so prednosti Magenta 2 pred njenim predhodnikom?

Prve izboljšave, ki mi pridejo na misel so: boljše delovanje, izboljšana uporabniška izkušnja, sodobna in intuitivna skrbniška plošča.

Tukaj je seznam nekaterih izboljšav, ki jih platforma Magento 2 prinaša:

 • Boljše delovanje – lahko prenese ogromno število izdelkov in naročil, medtem ko sistem ostaja stabilen
 • Izboljšana uporabniška izkušnja
  • Ena od značilnosti je proces zaključka nakupov v dveh korakih
  • Privzeta tema je že optimizirana za mobilne naprave
 • Povečana hitrost strani in funkcija predpomnenja celotne strani (Full-page cache FPC)
 • Zaloga iz več različnih skladišč
 • Nov urejevalnik CMS
 • Moderna in intuitivna skrbniška plošča
 • Velika skupnost razvijalcev, ki razvijajo še dodatne razširitve in izboljšujejo platformo

Kako lahko migrirate na Magento 2?

Odvisno kako imate zasnovan trenuten sistem. Nekatere stvari se lahko prenesejo preko skripte, za druge stvari morajo poskrbeti razvijalci, da lahko celoten proces migracije poteka nemoteno. Za to je potrebno upoštevati kar nekaj dejavnikov.

Časovnica

Trajanje celotne migracije lahko variira in je odvisno od vaših zahtev glede nove spletne trgovine.

Vprašanja, ki si jih morate zastaviti preden začnete z migracijo so:

 • Kaj bi spremenili na vaši trenutni spletni trgovini? Bi lahko prikazali produkte v boljši luči in bolje izpostavili njihove prednosti in lastnosti, da bi povečali konverzijsko stopnjo? Ste zadovoljni s trenutnim izgledom?
 • Katere funkcionalnosti bi izboljšale vašo izkušnjo z urejanjem trgovine in povečale produktivnost?
 • Katere funkcionalnosti bi izboljšale izkušnjo vaših uporabnikov/strank in povečale frekvenco nakupov?
 • Kakšen je vaš budžet?

Če izberete pravega partnerja za izvedbo migracije, vas bo ta pravilno vodil skozi postopek, vam predstavil možne rešitve in nove ideje. Upoštevati boste morali le svoj budžet in imeti neko splošno predstavo o tem kaj želite.

Velikost projekta Trajanje projekta Okvirni stroški
Majhen 2 tedna - 2 meseca 3.000€ - 6.000€
Srednji 2 - 3 mesece 5.000€ - 10.000€
Velik 3 - 6 mesecev 8.000€ - 25.000€

Prenos podatkov

Pred začetkom se morate odločiti, katere podatke želite ohraniti pri migraciji na Magento 2.

V primeru, da je vaš proračun omejen in imate manjše število produktov ter vam ni treba ohraniti nobenih drugih podatkov, lahko izdelke po nadgradnji dodate ročno.

Podatki, katere lahko prenesete:

 • Podatki o izdelkih
 • Naročila, račune, kreditne zapise in podatke o pošiljanju
 • Podatke strank in uporabniške račune
 • Kategorijsko strukturo
 • CMS strani
 • Kupone
 • Davčne stopnje
 • Splošne nastavitve

Magento 2 uporablja novo arhitekturo kode in baze podatkov, tako da vaših obstoječih modulov, kod po meri in teme ne moremo prenesti s skripto. Te je za Magento 2 potrebno ponovno razviti. V veliki večini primerov se za vaše potrebe lahko zakupi že narejene module, kateri ponujajo enake funkcionalnosti.

Preden se migracijski postopek začne, je najboljše, da ustvarite seznam vseh modulov in funkcij, ki jih želite obdržati. Nato skupaj z razvijalcem poiščete možne rešitve, da te funkcije ohranite.

V primeru, da imate kakšne funkcionalnosti po meri, je te potrebno ponovno sprogramirati, da bodo združljive z Magento 2.

Migracija ponuja tudi odlično priložnost za osvežitev izgleda vaše spletne trgovine, da se izboljša uporabniško izkušnjo in optimizira izgled za mobilne naprave. V primeru, da vizualne podobe ne bi želeli spreminjati, lahko razvijalec ustvari identičen izgled.

Ponovni zagon

Po uspešni migraciji vseh podatkov, vsebin, nastavitev in funkcionalnosti, je razvoj vaše nove trgovine končan. Sedaj je čas, da novo trgovino odpremo še za širšo javnost.

Medtem, ko prenašamo najnovejše podatke v novo trgovino, morate na stari spletni trgovini ustaviti vse aktivnosti. Potem je potrebno ponovno testirati vse glavne funkcionalnosti na novi trgovini in se pripraviti na preklop iz stare na novo spletno trgovino.

Na splošno migracija, ki jo opravi strokovno usposobljena ekipa, ne bi smela povzročiti obsežnih izpadov.

Končne misli

Če se sprašujete, ali je migracija vredna truda in stroškov, je odgovor zagotovo da. Čeprav sta za migracijo potrebna tako časovni in stroškovni vložek, vam bo to prineslo številne koristi.

Vaša trgovina se bo modernizirala, bila bo hitrejša in optimizirana za mobilne naprave. Delo v novi skrbniški plošči bo lažje in prijetnejše.

Poskrbite za varnost vaše trgovine in migrirajte na Magento 2 še pred junijem 2020. Izberite pravega partnerja in migracija bo lažja in prehod brez zapletov.

V primeru, da vam je bil članek všeč in imate še kakšna vprašanja, nas kontaktirajte in z veseljem vam bomo pomagali.

Ali načrtujete migracijo?

Kontaktirajte nas za brezplačen posvet.

Prijavi se na naš novičnik

Bodi na tekočem

Deli ta članek
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Podobni članki

Do You Want To Boost Your Business?

drop us a line and keep in touch